חוק הטרדה מינית נחקק במטרה להתמודד עם תופעת ההטרדות בכלל, ועם תופעת ההטרדות במקום העבודה בפרט. כדי לעשות זאת, החוק מטיל חובות על המעסיק ועל העובדים ואף מרחיב את סל המקרים הנחשבים להטרדה מינית במקום העבודה. להלן אציג לכם את הוראות החוק החשובות ואת ההשפעה שלהן על מקום העבודה שלכם.
חוק הטרדה מינית והוראותיו
החוק למניעת הטרדות מיניות – 1998, הינו חוק שנחקק במטרה להיאבק בתופעת ההטרדות המיניות. התייחסויות מיניות, הצעות מיניות ואפילו מגע מיני ללא הסכמה היו עניין שבשגרה בישראל. המחוקק הישראלי הציב יעד להפחית את ההטרדות המיניות ולשם כך נחקק החוק.
התנהגויות הנחשבות להטרדה
החוק מגדיר אילו התנהגויות נחשבות להטרדה. סעיף 3 לחוק קובע כי כל אחת מההתנהגויות הבאות תיחשב להטרדה מינית:
- סחיטה באיומים לביצוע מעשים מיניים
- מעשים מגונים כפי שאלו מוגדרים בחוק העונשין
- הצעות מיניות חוזרות כאשר הניצע הביע את התנגדותו להצעות אלו
- התייחסויות חוזרות למיניותו של האדם כאשר האדם הביע את התנגדותו להצעות אלו
- התייחסות מבזה או משפילה למיניותו של האדם או לנטייתו המינית
כל אחת מחמש ההתנהגויות האלו, תיחשב להטרדה מינית. ניתן לחלק את ההתנהגויות לשתי קטגוריות עיקריות. האחת, הטרדה במעשים. השנייה, הטרדה בדיבורים. כפי שנראה בהמשך, החוק מרחיב את ההגדרות האמורות כאשר מדובר בהטרדות במקום העבודה.
העונשים על הטרדה מינית
החוק למניעת הטרדות מיניות קובע כי הטרדה מינית הינה עבירה פלילית שעונשה – עד שנתיים מאסר לכל היותר. זאת, אלא אם כן ההתנהגות נחשבת גם למעשים מגונים או לסחיטה באיומים, אז העונשים יכולים להיות חמורים יותר בהתאם להוראות חוק העונשין.
בנוסף, לפי חוק הטרדה מינית, הטרדה מינית תיחשב גם לעוולה אזרחית. כלומר, הנפגעת תוכל לתבוע פיצויים מהמטריד. החוק אף מקל עם התובעות ומזכה אותן בפיצויים ללא הוכחת נזק.
פיצויים ללא הוכחת נזק
בדרך כלל, כדי לקבל פיצויים אתם נדרשים להוכיח את הנזק שנגרם לכם. לעומת זאת, בחוק הטרדה מינית, תוכלו לקבל פיצוי של 120 אלף שקלים לכל היותר מבלי שתידרשו להוכיח שנגרם לכם כל נזק שהוא. עצם ההטרדה מזכה בפיצויים, גם אם היא לא גרמה לנזק מוחשי.
בהמשך המאמר ניווכח כי העונש על הטרדה מינית בעבודה יכול להיות פיטורין. לא מדובר בעונש של ממש אלא בהשלכה של המעשה, אך זו עודנה תוצאה מענישה של מעשה ההטרדה.
הטרדות מיניות במקום העבודה
חוק הטרדה מינית קובע הוראות חמורות יותר, בכל הקשור להטרדות מיניות בעבודה. כזכור, התייחסויות מיניות חוזרות והצעות מיניות חוזרות ייחשבו להטרדה מינית כאשר האדם המוטרד הביע את התנגדותו לאמירות אלו.
כאשר ההצעות או האמרות נאמרות מפי בוס לעובדת שלו, אין כל דרישה שהעובדת תביע את התנגדותה לאמירות. עצם ההצעות וההתייחסויות המיניות ייחשבו להטרדה מינית.
בנוסף, מגע מיני ייחשב להטרדה מינית אף אם העובדת לכאורה הסכימה אליו. זאת, במקרים בהם קיים חשש לניצול יחסי מרות, כלומר שהעובדת הסכימה למגע המיני לא כי היא חפצה בו אלא כי היא חששה מההשלכות של אי הסכמה על מקומה בעבודה.
אם כן, התנהגויות נחשבות להטרדה מינית בעבודה אף אם המוטרדת הסכימה להן לכאורה או לא התנגדה להתנהגויות אלו. בכך, החוק מחמיר באופן משמעותי עם הטרדות מיניות במקום העבודה.
ייצוג משפטי מקצועי ודיסקרטי | לצידך גם בשעות הקשות ביותר
חובות המעביד
מעבר להחמרה בהתנהגויות האסורות, החוק אף מטיל חובות נוקשות על המעביד אותן הוא חייב למלא. אחרת, גם הוא יהיה חשוף לתביעת פיצויים מהמתלוננת.
עוד לפני שנצלול אל תוך החובות השונות, חשוב לי להדגיש לכן שאם חוויתן הטרדה מינית בעבודה ואתן חושבות שהבוס לא מילא את חובותיו למניעת הטרדה מינית במקום העבודה, הגישו תביעה כנגדו! מדובר בכספים שלכן שמגיעים לכן על הפגיעה שחוויתן וכפי שנראה מיד התביעה אף לא תוכל להשפיע על מקומכן במשרד.
התקנת תקנון
לפי חוק הטרדה מינית, המעסיק מחויבת לפרסם תקנון למניעת הטרדות מיניות במקום העבודה. ככל שבמקום מצויים 25 עובדים לפחות, המעסיק יצטרך לפרסם תקנון המפרט את עיקרי הוראות החוק ביחס להטרדה מינית, יודע מי הממונה על ההטרדות המיניות במשרד וכיצד על העובדים לפעול במידה שהם נפגעו מהטרדה.
אי פרסום תקנון הטרדות מיניות במקום העבודה מהווה עבירה פלילית. המעביד ייקנס על כך שלא פרסם תקנון וכל שבוע בו לא יפורסם התקנון יוביל לקנס נוסף.
ממונה על הטרדות מיניות
מעבר לתקנון, מחובתו של המעסיק למנות ממונה על הטרדות מיניות במקום העבודה, אליו יפנה כל מי שנפגע מהטרדה מינית. הממונה ישמע את התלונות ויטפל בהן ביחד עם המעסיק. הממונה והמעסיק מחויבים לטפל בכל תלונה שתגיע אליהם בכובד ראש וביסודיות.
טיפול בתלונות
כאמור, הממונה והמעסיק מחויבים לטפל בתלונות המגיעות אליהם ולא ניתן לטאטא את התלונות ולהעלים אותן. על המעסיק לעשות "כל שביכולתו", כלשון החוק, כדי למנוע מצב בו הטרדה מינית שכזו קורית שוב.
המשמעות הפרקטית של חובה זו היא כי פעמים רבות, על המעסיק לפטר את העובד שהטריד. פיטורי העובד הינה דרך מיטבית ולעיתים אף דרך יחידה למנוע את הישנות העבירה ולכן לא תהיה למעסיק ברירה אלא לפטר את העובד שסרח.
תשלום פיצויים
מעסיק שלא מילא את חובותיו אלו, ייחשב למי שביצע בעצמו עוולה אזרחית של הטרדה מינית. המשמעות היא שניתן יהיה לחייב גם אותו בתשלום פיצויים לנפגעת וכל עוד הסכום הנתבע נמוך מ-120 אלף שקלים, הנפגעת לא תצטרך להוכיח שנגרם לה נזק.
איסור התנכלות
עובדות רבות לא מגישות תביעות הטרדה מינית, מתוך חשש למקום עבודתן ולעתידן המקצועי. מכיוון שכך, אני רוצה להכיר לכן את סעיף 3 (ב) לחוק האוסר על התנכלות. התנכלות מוגדרת כפגיעה באדם בעקבות תלונה או תביעה שהגיש על הטרדה מינית. המשמעות היא שפיטורי עובדת או הימנעות מלקדם אותה בעקבות תלונה שהיא הגישה ייחשבו להתנכלות מצד המעסיק.
העונש על התנכלות עומד על 3 שנות מאסר לכל היותר – שנה יותר מהעונש על מעשה ההטרדה עצמו! בנוסף, התנכלות נחשבת לעוולה אזרחית והמתנכל יחויב בתשלום פיצויים משמעותיים לנפגעת.
הוכחת התנכלות
אני רוצה להדגיש שהוכחת התנכלות אינה עסק פשוט כלל וכלל. צריך להוכיח שאי הקידום בעבודה נובע מתוך התנכלות שכזו, עקב התלונה על ההטרדה המינית. מכיוון שכך, חשוב לבחור בעורך דין המתעסק בתחום להגשת תביעה על הטרדה מינית והתנכלות, שיוכל להוכיח נקודה זו.
עורך דין אלעד שאול
אני, עו"ד אלעד שאול, בעל ניסיון רב בתיקי עבירות מין בכלל ובתיקי הטרדות מיניות בפרט. כשאני מייצג את הלקוחות שלי, טובתם נמצאת אצלי מעל הכל ואני דואג לשמור על הזכויות שלהם ולהשיב את כבודם. פנו אליי לקביעת ייעוץ ראשוני ללא התחייבות, תוך שמירה על דיסקרטיות מלאה בהתאם לאינטרס שלכם.