העידן הדיגיטלי הביא עמו מהפכה דרמטית בכל תחומי החיים, אך לצד ההזדמנויות הרבות, הוא טומן בחובו גם סכנות. אחת מהן היא הפצת תכנים מיניים ללא
עבירות מין הן עבירות הנחשבות כעבירות חמורות במיוחד, הכוללות פגיעה מינית, פיזית ונפשית. הרשעה בעבירות מין עשויה להוביל למתן עונשים כבדים, למשל פיצויים כספיים, הרשעה פלילית, מאסר בפועל ופגיעה בשמו הטוב של הנאשם. כל זאת, בהתאם לסיווגים השונים של העבירה ונסיבות המקרה.
עם זאת, לא כל חשד בעברת מין הוא מוצדק! אני נתקל במאות מקרים של תלונות שווא בעבירות מין המוגשות נגד חשודים חפים מפשע או שביצעו מעשה קל יותר מהמעשה המיוחס להם. אני רוצה לסקור יחד איתך את עבירות המין השונות, לרבות עבירות אונס, מעשים מגונים, תקיפה מינית, פדופיליה ועוד, ולהסביר לך עד כמה חשוב להיות מלווה על ידי עורך דין עבירות מין המנוסה בייצוג חשודים ונאשמים במשטרה, בבית המשפט, ובהליכי משא ומתן מחוץ לכותלי בית המשפט.
עבירת האינוס קבועה בחוק העונשין והיא האחת העבירות הקשות והחמורות בספר החוקים הישראלי. הדבר מתבטא בעיקר בעונשים קשים המוטלים על נאשמים שהורשעו בעבירות אינוס. לכן, אם הואשמת בעבירת אינוס, אני ממליץ לך להיעזר בעורך דין עבירות מין מקצועי שיסייע לך להילחם על חפותך ולהגיע לתוצאה הטובה ביותר במצב הקשה אליו נקלעת.
חשוב לי שתבין מהי עבירת אינוס, תכיר את התנאים שצריכים להתקיים כדי להרשיע אותך בבית השמפט ואת ההשלכות הפוטנציאליות שיגרמו במידה שתורשע באונס.
בחוק העונשין, נעשים סיווגים שונים לעבירות מין שונות. בשל כך, ראשית, עלינו להבין מה החוק רואה כבעילה. בהתאם, סעיף 345(ג) לחוק העונשין מגדיר זאת:
"בועל" – המחדיר איבר מאיברי הגוף או חפץ לאיבר המין של האישה;
בהתאם, מעשים שלא עומדים בהגדרה זו לא יחשבו כאינוס לפי סעיף זה. בהתאם, שימו לב שעורכי הדין ידעו לוודא כי האישום כנגדך הוא על העבירה הנכונה ולא חלילה שסיווגו אותה בצורה לקויה שמובילה לאישומים כבדים מאלו שאת/ה אמורים לעמוד לדין בגינם.
לפי סעיף 345(א) לחוק העונשין, כשמתקיימים התנאים הבאים, מדובר בעבירת האינוס:
בכל אחד מחמשת התרחישים אשר מופיעים בחוק וצוינו לעיל, מדובר באונס. במסגרת כך, האונס צפוי להישלח למאסר למשך 16 שנים.
יש לציין כי קיימות מספר נסיבות שמוגדרות כחמורות יותר מאלו שתוארו מעלה, שבגינן המאסר יגיע עד לתקופה של 20 שנה:
לאור האמור לעיל, בין אם את/ה קורבן לתלונת שווא ובין אם אכן פגעת בקורבן אבל את/ה זקוק לטיפול ושיקום, אני ממליץ לך לפנות לעורך דין אלעד שאול, שילווה אותך לאורך התהליך.
מעשה סדום מוגדר בסעיף 347 לחוק העונשין. למעשה, מדובר באקט שאינו שונה במובן הרחב מעבירת האינוס, אך הוא מופרד מעבירה זו בדרך כלל במסגרת המעשה. כך, אינוס כולל החדרת איבר המין של הגבר או חפץ לאיבר מינה של האישה, ואילו מעשה סדום מתייחס למעשה שנעשה באמצעות החדרה של איבר מין לפי הטבעת של אדם או לפיו (זכר או נקבה).
"מעשה סדום" הוא מעשה במסגרתו מתבצעת החדרה של איבר מאברי הגוף או חפץ לפי הטבעת של אדם או החדרת איבר מין לפיו של אדם.
מכיוון שמדובר באקט במאפיינים זהים לאקט האינוס, העונשים בגין מעשה סדום לרוב יהיו דומים לעונשים בגין אינוס. עם זאת, ניתן למצוא נקודות שוני המתבטאות בזמן המאסר:
גם במקרים של האשמות בגין מעשי סדום, אני יש לפנות לעורך דין העוסק בתחום עבירות המין אשר ידע להסביר לך את המצב בפניו את/ה עומד/ת ולבחון כיצד ניתן להפחית את כתבי האישום או לבטל אותם, הכל כתלות במקרה ובנסיבות.
סעיף 348 לחוק העונשין מגדיר את עבירת המעשה המגונה. במסגרת פסקה זו נבקש להסביר לך אילו מעשים נכללים במסגרת המעשים המגונים ומה הענישה בגין ביצוע אותם מעשים.
"מעשה מגונה" הוא כל מעשה שנעשה לשם גירוי, סיפוק או ביזוי מיניים. הגדרת סעיף זה נעשתה בצורה רחבה מאד. זאת, במטרה להכיל בתוכה מספר רב ביותר של עבירות, כדי לצמצם את היכולת של אותם מעוולים לציין כי המעשה אותו הם ביצעו אינו נופל תחת הגדרה ספציפית. הלכה למעשה, מעשים מגונים יהיו כל מעשים שאינם נכנסים תחת ההגדרה של אונס או מעשה סדום (כמתואר לעיל).
במסגרת החוק, מתבצעת חלוקה לשלושה סיווגים, שבגין כל אחד מהם ניתנים עונשים בדרגות חומרה שונות:
תקיפה מינית עשויה להתייחס למגוון רחב של פעולות המתבצעות על ידי התוקף במטרה לייצר סיפוק מיני אצל התוקף או לחלופין לגרום להשפלה וביזוי של קורבן התקיפה. בתוך כך, ניתן למצוא את עבירות האינוס, מעשי סדום, ומעשים מגונים עליהם הרחבנו לעיל.
יש לציין שבין אם את/ה הצד הנאשם ובין אם את/ה קורבן העבירה, רצוי להתייעץ עם עורך דין מומחה שידע לתת לך ייעוץ מקצועי על הצעדים בהם עליך לנקוט במידה שהוגשה נגדכם תביעה או לחלופין שאת/ה מעוניינים לתבוע. כל זאת, יסייע לך להבין את מצב המשפטי שלך בצורה טובה וברורה יותר.
פדופיליה היא מצב פסיכולוגי בו מבוגרים נמשכים לילדים צעירים, לרוב מתחת לגיל 13. בספר החוקים הישראלי אין עבירת פדופיליה והמילה אינה מופיעה כלל בחוק העונשין. בהתאם, ככל שמדובר רק במשיכה מינית ללא ביצוע מעשים מסוימים, נכון להיום אין אכיפה משפטית מכיוון שלא בוצע מעשה אשר עשוי להוביל לאישומים פליליים.
עם זאת, במרבית מדינות העולם נקבעים סף גילים שרק בהגיע אליהם ניתן להחשיב את המעשה המיני ככזה שנעשה תוך הסכמה וללא מעבר על החוק. בישראל, באופן ספציפי, אין סף הסכמה אחיד וסעיפי החוק השונים מגדירים גילים אחרים בהתאם לסוג הפעולה.
במסגרת כך, ניתן לראות כי בעילה או מעשה סדום שנעשה בהסכמה עם קטינה או קטין שטרם מלאו להם 14 יהיה עבירה שבגינה זמן המאסר הוא 16 שנים. יתרה מכך, אם מדובר באינוס – היינו, בעילה שאינה בהסכמה, העונש עולה ל-20 שנה.
ניתן להבין כי פדופיליה שמדברת על גיל 13 ומטה אסורה בכל מצב, בין אם היא בהסכמה ובין אם לאו. יתרה מכך, גם במידה שמדובר במעשים מגונים ישנה ענישה כאשר הגיל נמוך מ-14 שנה והעונש צפוי להיות עד 7-10 שנות מאסר, בהתאם לנסיבות.
לבסוף, יש לציין כי הפצת תמונות או סרטוני תועבה עם קטינים מתחת לגיל 18 יכולים להוביל למאסר של 5-7 שנים ואף החזקת חומרים אלו בלבד, ללא הפצתם יכולה להוביל לענישה של עד שנת מאסר אחת.
פגיעה מינית יכולה להיות למעשה כל פעולה מינית או ניסיון לפעולה מינית הנעשית באלימות או בכפיה מבלי שהקורבן נותן את הסכמתו לדבר. יצוין כי ישנם מקרים שגם אם ניתנת במסגרתם הסכמה, הדבר אסור ועשוי להוביל לענישה כבדה, לרוב כשמדובר בפגיעות בקטינים או בניצול יחסי מרות, בין אם המנוצל הוא קטין ובין אם הוא בגיר, בהתאם לנסיבות.
יצוין כי האוכלוסיות העומדות בסיכון הגבוה ביותר להיפגע מינית הן נשים. עם זאת, אין וודאות ביחס לאחוז הנשים אשר נפגעו מינית לאור חוסר הנכונות של אותן הנפגעות לדווח על האירוע לאור חשש מההשלכות שעלולות לכלול תיוג, ניכור או האשמת הקורבן. אוכלוסייה נוספת החשופה לפגיעות מיניות הם ילדים, כשלרוב מדובר בפגיעה מינית בתוך המשפחה.
כאמור, יש מצבים בהם למרות שהבעילה התרחשה בהסכמה מלאה של הצד השני, עדיין ניתן יהיה להחשיב את המעשה לאינוס. ישנם ככלל שלושה מצבים בהם חלה עבירה זו:
כשמדברים על יחסי מרות מדברים על עבירות המתרחשות במסגרת יחסים לא שוויוניים, שלצד אחד יש כוח והשפעה משמעותית על החיים של הצד השני. בפועל, יחסי מרות יכולים להתקיים במספר נרחב של מסגרות הכוללות עבודה, מסגרת צבאית, מסגרת חינוכית, מסגרת דתית ועוד.
לאור כך, במסגרת חוק העונשין הוגדרו מספר רחב של עונשים ביחס ליחסי מרות בגילאים השונים. יתרה מכך, הפסיקה הגדירה חזקה הניכרת "חזקת יחסי מרות" המיוחסת למסגרות עבודה בין מעסיק ועובד. בהתאם, ככל שמתקיימת מערכת יחסים אינטימית כזו, במידה שעולה תלונה על ניצול יחסי מרות, על הצד החזק (לרוב הבכיר) להוכיח כי היחסים נעשו בהסכמה מלאה. הדרך הטובה ביותר להפריך את החזקה היא לעדכן את הנהלת הארגון על הקשר. במידה שלא נעשה דיווח כזה, מתחזקת ההערכה כי התרחש ניצול מצד הגורם הבכיר.
לעיתים כשנעשות האשמות ביחד ליחסי מרות, מדובר בהאשמות שווא הנעשות כדי לייצר עמדת כוח למול המעסיק. אם זה המצב במקרה שלך, אני מפציר בך לפנות לעורך דין שיסייע לך להוכיח זאת ולוודא כי שמך לא נפגם לשווא.
הטרדה מינית היא פגיעה בכבודו של האדם, בחירותו, בפרטיותו ובזכות שלו לשוויון. בישראל, יש חוק ייעודי למקרים אלו, החוק למניעת הטרדה מינית, אשר מגדיר את המעשים האסורים שיחשבו כהטרדה:
במסגרת מערכת החוקים בישראל, כשאת/ה עוברים או עוברות עבירות מין, המתלוננים יכולים לפנות לשני אפיקים משפטיים שונים – אפיק המשפט הפלילי ואפיק המשפט האזרחי:
כשהמתלונן או המתלוננת מחליטים להגיש תלונה על עבירות מין והטרדות מיניות למשטרה, המשטרה תחקור את התלונה ותעביר אותה לפרקליטות, במידה שימצא שהמעשים הם ברי תביעה. בהתאם, על הפרקליטות להחליט על בסיס הראיות האם להגיש כתב אישום, להגיע להסדר או לסגור את התיק.
במידה שבידי התביעה ראיות חזקות יותר, כך עולה הסבירות להגשת כתב אישום. במידה שאתה עומד בפני כתב אישום, אני יודע שהמצב עשוי להיות מפחיד ומרתיע ולכן מומלץ לך לפנות לעורך דין מוקדם ככל הניתן, באופן שיסייע לך להימנע מהפרוצדורה שעלולה להיות לא נעימה וקשה. בהתאם, עורך הדין יסייע לך להבין מה תוכל לעשות כדי להתמודד עם המערכת המשפטית החזקה.
פנייה לאפיק האזרחי נעשית על ידי תהליך בו התובעת היא האחראית על ניהול ההליך לצד עורך דין עבירות מין שמלווה אותה תוך ידע וניסיון בתחום. מטרת ההליך הזה אינו כליאה, אלא קבלת פיצויים כספיים ויכולת להעניש את התוקף בכלים נוספים שאינם בהכרח מאסר בפועל. בהקשר זה, יש לציין כי ישנה אפשרות כי אדם יצא זכאי בהליך הפלילי אך יורשע בהליך האזרחי ולהיפך.
בהקשר זה, עורך דין עבירות מין מנוסה בתחום יידע לייעץ לך על המקרה שלך לגופו ולהסביר לך מה ההשלכות של הגשת תביעה – בין אם ביחס להתיישנות התביעה ובין אם ביחס לפרוצדורה הרלוונטית אליך.
הסדרים והסכמי טיעון הם למעשה הסכמים בין התביעה לנאשמים בתהליך הפלילי. במסגרת תהליכים אלו, הנאשם מודה בעובדות שבגינן הוגש כתב האישום, בתמורה לשינוי כתב הטיעון ולרוב אף לעונש מופחת. היתרונות של הסדרים אלו הם שהם חוסכים זמן שיפוטי משמעותי ומשאבים כספיים לשני הצדדים.
כשמציעים לך הסדרי טיעון, יש להתייעץ עם עורך הדין שלך ולהבין האם זה האפיק הטוב ביותר עבורך או שמא ראוי שתתמודד עם האשמות ותקבל עונש קל יותר, או שלחלופין תמצא זכאי.
קיימים מספר נזקים שבגינם ניתן לתבוע פיצויים כספיים. אותם גורמים יכולים להיות עלויות הטיפול הנפשי בו הנפגעות נעזרות כדי להשתקם מעבירת המין, הפסדי השתכרות שנגרמו כתוצאה מאותו אירוע, נזקים בגין כאב וסבל (פיזיים ונפשיים), ועוד הוצאות רבות ונוספות.
בנוסף, ניתן לתבוע בבקשה לפיצוי של עד 120,000 שקלים ללא הוכחת נזק לאור הטרדה מינית, כשיהיו מקרים שאם התקיפה התבצעה מספר פעמים או כללה פעולות שונות, יפסקו פיצוי על כל מקרה בנפרד.
בכל הקשור לפיצויים, אני ממליץ לך להבין את האפיקים אפשריים ולהבין כיצד ניתן להתמודד איתם או מולם. זאת, בהתאם לנסיבות הפרטניות שלך.
עבירות מין הם נושא טעון וקשה, ורצוי שיהיה עורך דין עבירות מין מנוסה לצידך, שילווה אותך הן בפן המשפטי והן בפן הנפשי והרגשי המתלווה לתהליך. משרד עורכי דין אלעד שאול ושות' הוא המשרד עבורך. עורך דין אלעד שאול הינו בעל תואר במשפטים מהאוניברסיטה העברית בירושלים ויוצא פרקליטות מחוז תל-אביב (פלילי) ומשרדו מחזיק באמתחתו אין ספור סיפורי הצלחה בייצוג תיקי לקוחות.
במסגרת ליווי המשרד, עורך דין אלעד שאול ינהג ברגישות, בדיסקרטיות מובטחת ובהתחייבות שלא לנקוט בפעולות מסוימות ללא הסכמה מוחלטת מצדך. כל זאת, על מנת להשיג את התוצאה הטובה ביותר שתוביל לצדק והגינות המקסימלית.
העידן הדיגיטלי הביא עמו מהפכה דרמטית בכל תחומי החיים, אך לצד ההזדמנויות הרבות, הוא טומן בחובו גם סכנות. אחת מהן היא הפצת תכנים מיניים ללא
חוויה של תקיפה מינית היא טראומטית ומסעירה רגשות מורכבים. לאחר אירוע שכזה, העולם נראה שונה, וההתמודדות עם ההשלכות הרגשיות והפיזיות יכולה להיות מאתגרת במיוחד. המאמר
עבירות מין מהוות פגיעה חמורה בזכויות האדם ודורשות טיפול משטרתי מקיף ומקצועי. מרכיב קריטי בחקירה של עבירות מסוג זה הוא איסוף וניתוח ראיות מגוונות. סוגי
הטרדות מיניות בחדר הטיפולים הן תופעה חמורה, רחבה ומטרידה. הן מתרחשות בין כתלי חדרי הרופאים, מרפאות השיניים, חדרי הפסיכולוגים, וכל מקום בו אמון ופרטיות אמורים
תופעת ההטרדות המיניות בצה"ל הינה תופעה בעייתית ומצערת, הפוגעת בחוסנו של צה"ל ובתפיסתו כצבא העם. עם זאת, לא כל קשר מיני או התבטאות מינית בשירות
הטרדה מינית הינה שם כולל לקבוצת התנהגויות מיניות בלתי הולמות. את ההתנהגויות הללו ניתן לסווג לשני סוגים עיקריים – הטרדה מינית מילולית והטרדה מינית במעשים.
עבירות מין מהוות פגיעה קשה בכבוד האדם ובשלמותו הפיזית והנפשית. הן משאירות צלקות עמוקות אצל הנפגעים והנפגעות, ומשפיעות על כל היבטי חייהם. למרות החקיקה המגנה
עבירה מינית היא טראומה עמוקה המשפיעה על כל היבט בחיי הקורבן. מעבר לכאב הנפשי והפגיעה בדימוי העצמי, עבירות מיניות גורמות לנזקים פיזיים, נפשיים וכלכליים משמעותיים.
עבירת אונס מהווה טראומה עמוקה וממושכת, המשנה את חייהם של נפגעים באופן דרסטי. מעבר להשלכות הרגשיות והנפשיות הקשות, עבירה זו כרוכה גם בזכויות משפטיות שחשוב
עבירה מינית היא טראומה המשפיעה על כל היבט בחייו של הנפגע. מעבר לפגיעה הפיזית, הנפגעים מתמודדים עם צלקות רגשיות עמוקות, קשיים בינאישיים והשלכות משפטיות מורכבות.
עורך דין אלעד שאול שותף מייסד במשרד עורכי דין אלעד שאול ושות', ונחשב אחד מעורכי הדין הפליליים המובילים בישראל בתחומי עבירות מין ומשפט פלילי.
בוגר LL.B במשפטים מהפקולטה למשפטים של האוניברסיטה העברית בירושלים.
יוצא פרקליטות מחוז תל-אביב, במסגרת עבודתו בפרקליטות טיפל בתיקים רבים של עבירות מין, הגיש כתבי אישום נגד חשודים בעבירות מין וייצג את מדינת ישראל כתובע בבית המשפט נגד עברייני מין.
כיום עורך דין אלעד שאול וצוות עורכי הדין במשרד, מייצגים חשודים ונאשמים בעבירות מין ואף מתלוננות, מתלוננים וקורבנות עבירה.
עו"ד שאול הוא מחלוצי עורכי הדין בתחום הסייבר-פלילי בישראל ונחשב לאחד המומחים הבולטים בתחום, בדגש על עבירות מין ברשת האינטרנט, סחיטה מינית ברשת והטרדה מינית באינטרנט.
לתיאום פגישה או לשיחה ראשונית, השאירו פרטים או חייגו.