פגיעה מינית היא לצערנו תופעה שכיחה למדי, היכולה להתרחש במגוון מקרים וסיטואציות, כאשר ההשלכות של הפגיעה המינית על חייהם של המעורבים הן מהותיות וטראומטיות. מלבד רגע הפגיעה עצמו, עומדים בפני הנפגעים אתגרים משפטיים ובירוקרטיים. במאמר זה נבחן לעומק כיצד ואיך בדיוק ניתן לקבל פיצויים על נזק בעקבות פגיעה מינית.
פגיעה מינית – עוולה פלילית או אזרחית?
הטרדות מיניות ופגיעות מיניות הן לצערנו תועפות שכיחות למדי, היכולות להתרחש על ידי אנשים זרים וקרובים ובכל מקום ללא יוצא מהכלל: בעבודה, בצבא, מסגרות חינוכיות, מקומות ציבוריים ועוד. פגיעה מינית היא פגיעה בתחושת הביטחון, זכות השמירה על הפרטיות וכבודו של האדם, כך שהיא יכולה לגרור בעקבותיה גם פגיעה נפשית אצל הצד הנפגע.
ככלל, החוק מתייחס בחומרה רבה אל נושא ההטרדות והפגיעות המיניות, כאשר ההתייחסות למקרים אלו היא הן בפן הפלילי והן בפן האזרחי. כפועל יוצא מכך, במקרים בהם חוויתם פגיעה מינית, ניתן יהיה להגיש תביעה פלילית וכן תביעה אזרחית ולקבל פיצויים על נזק בעקבות פגיעה מינית בהתאם.
מהי פגיעה מינית?
פגיעה מינית היא כל התנהגות / מעשה בעל אופי מיני המתבצעת בניגוד לרצונו החופשי של הצד האחר ו/או תוך ניצול פערי הכוחות, באופן המונע מהצד האחר להביע את התנגדותו באופן חופשי. הנתונים הסטטיסטיים מראים כי האוכלוסיות הנמצאות בסיכון לפגיעות מיניות הן: נשים (בעיקר צעירות ורווקות) וילדים.
החוק למניעת הטרדה מינית מגדיר מספר מקרים של פגיעה מינית, כאשר עם הזמן החוק עבר שינויים והתפתחויות במטרה לכלול ולהגדיר מקרים חדשים. בין סוגי הפגיעות המיניות העיקריות ניתן למנות את המקרים הבאים:
השלכותיה של הפגיעה המינית
כולנו מודעים לכך שפגיעה מינית היא חוויה טראומתית במיוחד, אך לא רבים מודעים לכך שפעמים רבות לפגיעה המינית יש גם השלכות והשפעות נפשיות ופסיכולוגיות, היכולות להיות בעלות טווח השפעה ארוך במיוחד ככל והן מתרחשות בגילאים צעירים ובאופן מתמשך. בין ההשלכות הנפשיות והפסיכולוגיות הנפוצות ביותר נמצאות: חרדה, הפרעות שינה, קשיי קשב, פרנויה ועוד.
פיצויים על נזק בעקבות פגיעה מינית – כמה ניתן לקבל?
בגין ההשלכות המהותיות של הפגיעה המינית, הן מהבחינה הפיזית והן מהבחינה הנפשית, ניתן יהיה לתבוע את הפוגע במישור הפלילי ובמישור האזרחי כאמור, כאשר חלוקה זו משפיעה גם על אופן הפיצויים שניתן לקבל במסגרת כל תביעה:
פיצויים בהליך הפלילי
על פי חוק העונשין, בית המשפט יכול לפסוק פיצויים בהליך הפלילי עד לסכום של 258,000 ₪.
פיצויים בהליך האזרחי
בניגוד להליך הפלילי, פיצויים על נזק בעקבות תקיפה מינית אינם מוגבלים בסכום והם למעשה נגזרת אינדיווידואלית של מהות הפגיעה, השלכותיה, הוצאות נלוות ועוד. אחד המאפיינים הייחודיים בפסיקת הפיצויים בהליך האזרחי במקרה של פגיעה מינית הוא, האפשרות לקבל פיצוי עד לסך 120,000 ₪ גם מבלי להוכיח גרימת נזק.
האם פיצויים על נזק בעקבות פגיעה מינית הם עונש ראוי?
אנשים רבים שואלים את עצמם האם פיצויים כספיים על נזק בעקבות פגיעה מינית הם עונש ראוי, שכן כפי שראינו, לפגיעה זו יש השלכות עתידיות מרחיקות לכת על חייו של הנפגע. כאן חשוב לדעת כי מלבד הפיצויים עצמם, ניתן לפסוק על הנאשם גם עונשי מאסר בפועל, כאשר הפיצויים הכספיים נועדו לאפשר לנפגע לממן את ההוצאות הנדרשות לשיקום חייו וכן להוות מעין סגירת מעגל הנובעת מהכרת הפוגע במעשיו.
ייצוג משפטי מקצועי ודיסקרטי | לצידך גם בשעות הקשות ביותר
תביעת פיצויים על נזק בעקבות פגיעה מינית – חשוב לדעת
במידה וחוויתם פגיעה מינית ואתם מתכוונים להגיש תביעה ולדרוש פיצויים בהתאם, חשוב להיערך לכך בהתאם ולפנות לעורך דין מקצועי ומנוסה בתחום ההטרדות והפגיעות המיניות, על מנת שיבחן את פרטי המקרה וימליץ לכם על דרכי הפעולה המומלצות והאפשרויות המשפטיות העומדות בפניכם.
בכדי לסייע לעבודתו של עורך הדין ולייעל את התהליך, מומלץ להגיע מוכנים לפגישה עם עורך הדין ולאסוף את כלל החומר והתיעודים הרלוונטיים למקרה, דוגמת צילומים, הקלטות, עדים פוטנציאליים ועוד, כאשר עורך דין הטרדה מינית יוכל להכווין אתכם אל הראיות והמסמכים החשובים עליו תבוסס עילת התביעה.
במסגרת ניסיוננו רב השנים בתחום תביעות הטרדה מינית, אנחנו מעניקים לכם את חבילת השירות, הייעוץ והליווי המשפטיים המקיפים ביותר, שיעזרו לכם לעבור את התהליך בצורה יעילה ומיטבית, כך שבסופו של תהליך תקבלו את מלוא הפיצויים המגיעים לכם.