תקיפה מינית היא עבירה פלילית לכל דבר ועניין, כאשר בנוסף על כך, היא נחשבת גם לעוולה אזרחית, בגינה ניתן להגיש תביעת פיצויים בהתאם. במקרים כאלו עולות פעמים רבות השאלות הנפוצות: האם ניתן לנהל הליך פלילי במקביל להליך אזרחי? מהו גובה הפיצויים שניתן לקבל במסגרת תביעת פיצויים בגין תקיפה מינית? וכיצד ניתן למקסם את הזכויות שלנו? בשאלות אלו ונושאים נוספים, נתמקד במאמר שלפניכם.
מהי תקיפה מינית?
תקיפה מינית מתרחשת בכל מעשה מיני הנעשה בניגוד לרצונו של האדם הנפגע, כאשר התקיפה המינית יכולה להתרחש במגוון סיטואציות ומצבים:
תקיפה פיזית
תקיפה פיזית מתרחשת לרוב בפתאומיות ובאופן בלתי צפוי, כאשר הצד התוקף כופה על הנפגע את הפעולה המינית בניגוד לרצונו. מבחינה משפטית, תקיפה פיזית נחלקת ל – 3 תתי קטגוריות:
מעשה מגונה
מעשה מגונה הוא פעולה הנעשית באדם אחר ללא הסכמתו, לשם גירוי, סיפוק או ביזוי בעל אופי מיני. למעשה, ההגדרה הרחבה של מעשה מגונה אינה חייבת לכלול מגע פיזי, כשהיא כוללת גם פעולות שנעשו ללא מגע פיזי, דוגמת צילום אדם באופן מיני ללא הסכמתו / ידיעתו.
מעשה סדום
מעשה סדום הוא אקט מיני שנעשה ללא הסכמתו של האדם הנפגע, כאשר במקרים מסוימים, דוגמת קטינים וחסרי ישע, גם אם האקט נעשה בהסכמת הצדדים הוא ייחשב כמעשה סדום.
אונס
אונס הוא מעשה של בעילה ללא הסכמה, באמצעות החדרת איבר מאיברי הגוף או חפצים שונים. מתוקף הגדרת מעשה האונס בחוק העונשין, מעשה האינוס יכול להתייחס רק לעבירה שבוצעה כלפי אישה ולא כלפי גבר.
פגיעה על ידי אדם מוכר
תקיפה מינית המתרחשת על ידי אדם מוכר, דוגמת כהן דת, קרוב משפחה ועוד, אינה נעשית בהפתעה גמורה ולרוב, מתרחשת לאחר הפעלת מניפולציות שונות, בעיקר פסיכולוגיות.
פגיעה מילולית
תקיפה מינית יכולה להתרחש גם באופן מילולי, כאשר אמירות בעלות אופי מיני והצעות מיניות חוזרות ונשנות ללא הסכמתו של הצד האחר, נחשבות בהחלט כתקיפה מינית בעלת אופי מילולי.
תקיפה מינית בהסכמה
המושג תקיפה מינית בהסכמה נראה לנו במבט ראשון כמושג הסותר את עצמו, שכן תקיפה והסכמה אינם נראים לנו כמושגים שיכולים להתקשר אחד עם השני. למעשה, מושגים אלו מתקשרים אחד אל השני במקרים בהם בוצעה עבירת מין מכל סוג שהוא בגורמים בהם החוק אינו מכיר בהסכמתו. גורמים אלו יכולים להיות קטינים (מתחת לגיל 16), אנשים חסרי ישע, הסכמה שהושגה במרמה ועוד.
תקיפה מינית ברשת
השימוש באינטרנט הוא אחד המאפיינים הבולטים של העידן הטכנולוגי של ימינו, כאשר אחד השימושים הנפוצים שכולנו עושים באינטרנט הוא במסגרת הרשתות החברתיות השונות. אמנם מדובר בדרך יעילה ונוחה במיוחד לשמור על קשרים ישנים וליצור קשרים חדשים עם אנשים בלתי מוכרים, אך מדובר גם בכר פורה לביצוע תקיפות מיניות ברשת.
תקיפה מינית ברשת יכולה להתרחש במגוון סיטואציות, כמו שיחות צ'אט, הודעות טקסט, שיחות וידאו, שליחת תמונות וסרטונים ועוד. היות ומדובר בתופעה חדשה למדי, כדאי להכיר ולדעת כי פסיקת בית המשפט בעניין מתחדשת לעיתים תכופות ומרחיבים את תחולת החוק בהתאם.
תביעת פיצויים בגין תקיפה מינית
במידה וחוויתם תקיפה מינית מכל סוג שהוא, חשוב שתדעו כי מדובר בעבירה פלילית, בגינה עומדת לכם הזכות להגיש תביעה כנגד הגורם הפוגע. במסגרת הענישה הפלילית ניתן להשית על הנאשם עונשי מאסר בפועל, היכולים להגיע לתקופה של עד ארבע שנים. מאחר ותקיפה מינית נחשבת גם לעוולה אזרחית, ניתן יהיה להגיש במקביל גם תביעה אזרחית – תביעת פיצויים בגין תקיפה מינית ולדרוש פיצויים בהתאם.
תהליך תביעת פיצויים בגין תקיפה מינית
תהליך תביעת פיצויים בגין תקיפה מינית מתחיל בהגשת התביעה לבית המשפט השלום או למחוזי וזאת בהתאם לסכום התביעה. ככל ונגרמה לנפגע נכות כתוצאה מהפגיעה, עליו לצרף חוות דעת רפואית בהתאם. לאחר הגשת כתב התביעה, עומדת לנאשם הזכות להמציא כתב הגנה תוך 60 ימים ואז מתחיל שלבי הדיון וההוכחות ובסופו של תהליך, יינתן פסק הדין.
בכדי למקסם את תהליך תביעת הפיצויים בגין תקיפה מינית ולנהל את התהליך בצורה נכונה ומסודרת, חשוב ומומלץ לפנות לשירותיו של משרד עורכי דין מקצועי ומנוסה בתחום – משרד עורכי דין אלעד שאול ושות, אשר בעזרת המוניטין המוכח ושנות הניסיון הרבות, יוכל לספק לכם שירותי סיוע וליווי משפטיים מקיפים ומיטביים שיביאו להצלחת התיק שלכם.
מה גובה הפיצויים שניתן לקבל במסגרת תביעת הפיצויים בגין תקיפה מינית?
ככלל, תביעת פיצויים בגין תקיפה מינית במסגרת ההליך האזרחי אינה מוגבלת בסכום, כאשר פסיקת הפיצויים מותנית בהוכחת הנזק שנגרם. כך, הפיצויים שניתן לקבל במסגרת תביעות אזרחיות הן אינדיווידואלית ותלויות בנסיבות המקרה הספציפי הנדון.
במקרים של תביעת פיצויים בגין תקיפה מינית קיימת הוראה מיוחדת הנוגעת לגובה הפיצוי, האומרת כי הנפגע יכול לדרוש פיצוי עד לסך של 120,000 ₪ גם ללא הוכחת נזק. במידה ויוכח נזק בסכום גבוה יותר, בית המשפט יוכל לפסוק פיצויים גבוהים יותר.
תביעת פיצויים בגין תקיפה מינית – חשוב לדעת
לאחר שראינו את סכומי הפיצויים שניתן לקבל במסגרת תביעת פיצויים בגין תקיפה מינית, כדאי לשים לב למספר נקודות נוספות הקשורות לתביעה:
תקופת התיישנות
תקופת התיישנות בגין פגיעה מינית עומדת על שבע שנים ובמידה והעבירה בוצעה בקטין, תקופת ההתיישנות תתחיל להימנות החל מהגעתו לגיל 18.
הנחה בתשלום אגרה
בהתאם לתיקון תקנות בית המשפט, אדם המגיש תביעה אזרחית בגין תקיפה מינית זכאי להנחה בתשלום אגרת פתיחת התיק.
עיון בתיק בית המשפט בהליך הפלילי
במידה והתקיים הליך פלילי בעניין, באופן שהחומרים יכולים לסייע ולהשפיע על ההליך האזרחי, הרי שניתן להגיש בקשה לעניין בתיק המשפט של מי שאינו צד להליך.