logo
Google ג גוגל
5.0
מבוסס על 112 ביקורות
js_loader

הסכמה חופשית

הסכמה חופשית הוא מושג שקשור לעבירות מין, בפרט לעבירות האינוס, ומתאר מצב שבו אישה מסכימה מרצונה החופשי לקיים יחסי מין. ללא הסכמה חופשית יחסי המין ייחשבו לאונס. למשל, לא יתכן מצב שבו אישה מסכימה לקיים יחסי מין בעקבות איומים, לחץ או מניפולציה והסכמתה תחשב לחופשית, והמעשה ייחשב לאונס.

בשנים האחרונות אנחנו שומעים יותר ויותר על הנושא, על החשיבות שלו וגם על מקרים מעורפלים יותר שבהם לא ברור אם הייתה הסכמה או לא. אבל מה נחשב להסמכה חופשית? באופן כללי, לפי מה שנהוג היום בישראל, הסכמה צריכה להתקבל אקטיבית. זאת אומרת שצריך להסכים באופן ישיר, ולמשל שתיקה לא יכולה להיחשב להסכמה. בגלל שהמושג יכול להיות לפעמים מעורפל, אני ממליץ לכם לקרוא את המאמר הבא ולהבין יותר טוב מה היא הסכמה חופשית בהקשר של עבירות אונס.

 

עבירות האינוס והסכמה

סעיף 345 בחוק העונשין מגדיר מה נחשב לאונס. הסעיף מתייחס למקרים שבהם אדם בועל אישה שלא בהסכמתה החופשית, ובנוסף מגדיר מקרים שבהם כן ניתנה הסכמה אך היא לא תחשב לחופשית. כלומר, הסעיף קובע שאם גבר ואישה מקיימים יחסי מין או שהגבר מחדיר איבר או חפץ כלשהו לגופה של האישה, אבל האישה לא נתנה לכך את הסכמתה בצורה חופשית, מדובר באונס. הסכמה חופשית היא יסוד חשוב בעבירת האינוס. אם מישהי נאנסת, עליה להוכיח בבית המשפט שהיא לא הסכימה לכך בצורה חופשית.

הסכמה לפי החוק בישראל

צמד המילים "הסכמה חופשית" הוסף לסעיף שמגדיר את עבירות האינוס לפני מספר שנים. לפני כן, עבירות האינוס היו קשורות למקרים בהם גבר הפעיל כוח על אישה לקיום יחסי מין. השינוי הזה הוא שינוי משמעותי. בעבר אישה שלא רצתה לקיים יחסי מין אבל לא התנגדה או נאבקה בגבר לא יכלה לטעון שנאנסה. היום, בעקבות השינוי והוספת הצורך בהסכמה לקיום יחסי המין, גם מקרה שבו אישה לא התנגדה או נאבקה יכול להיחשב כאונס אם היא לא הסכימה לכך באופן חופשי.

באופן כללי, במקרים בהם אישה מתנגדת ונאבקת נגד קיום יחסי המין, יהיה עליה בעזרת עורך הדין שלה להציג ראיות שמוכיחות את התנגדותה, אבל יהיה פשוט יותר להצביע על כך שבוצע אונס. במקרים היותר קשים להוכחה, שהם מקרי אונס חמורים לא פחות, יהיה צריך להראות שההסכמה לא חופשית.

בין אם אישה מתנגדת באופן אקטיבי ובין אם אישה לא רוצה לקיים יחסי מין, המקרים הם חמורים וקשים. מי שמבצע עבירה כזו צפוי להיענש בחומרה רבה. יש מצבים שבהם המושג יכול להישמע מעורפל. במצבים אלו חשוב לזכור שאם יש ספק, אין ספק. אם אתה או את לא בטוחים שהפרטנר שלכם רוצה לקיים יחסי מין איתכם, עדיף לשאול בצורה מפורשת.

מתי הסכמה לא תיחשב להסכמה חופשית?

לפי החוק, ישנם מספר מקרים שבהם כן תיתנן הסכמה אבל היא לא תחשב לחופשית. למשל, אם אישה נמצאת במצב של שיכרות או תחת השפעת סמים, החוק קובע שהיא לא יכולה לתת הסכמה בצורה חופשית ואמיתית. גם אם אישה אומרת שהיא מעוניינת לקיים יחסי מין, הסכמתה לא תיחשב לחופשית. בדומה לכך, גם כאשר מישהי מחוסרת הכרה, היא לא יכולה להסכים ולכן יחסי המין עשויים להיחשב לאונס.

בנוסף, אונס במרמה הוא מצב שבו התקבלה הסכמה אך המעשה יחשב לאונס. המושג מתייחס למקרים שבהם מישהו משקר לגבי האקט המיני או לגבי הזהות שלו. לדוגמה, רופא שמציג מעשה מיני כחלק מהטיפול הרפואי. גם אם המטופלת הסכימה, הסכמתה נגעה לטיפול ולא ליחסי המין.

גיל ההסכמה

גיל ההסכמה בישראל הוא 14, ומי שצעיר מגיל זה לא יכול לתת הסמכה באופן חופשי ואמיתי. החוק יוצר רף של מוכנות נפשית ושל הבנה אמיתית של המעשים. כלומר, רק מי שגילו מעל גיל ההסכמה נחשב בוגר מספיק בשביל לתת הסכמה ולהבין את המשמעות של מעשיו. בנוסף, אם גילה של קטינה מתחת ל-16 היא לא יכולה להסכים בצורה חופשית לקיום יחסי מין עם מישהו שמבוגר ממנה במעל ל-3 שנים.

 

קיום יחסי מין ללא הסכמה חופשית

כאמור, הסכמה חופשית קשורה ישירות לעבירות האינוס. בשביל להוכיח בבית המשפט שהייתה עבירת אינוס, צריך להראות שהאישה לא הסכימה בצורה חופשית. מדובר בעבירה פלילית חמורה מאוד, שמטופלת גם באמצעות הליך הפלילי וגם באמצעות הליך האזרחי.

בהליך הפלילי המדינה תובעת את מי שנחשד שאנס מישהי, ואם בית המשפט יחליט שהטענות האלו מוצדקות יכולים לפסוק עונשי מאסר כבדים ופיצויים כספים. בהליך אזרחי, אישה שנפגעה מאונס יכולה לתבוע את מי שפגע בה. בהליך זה אפשר לפסוק פיצויים כספיים גדולים מאוד, יותר מאשר אלו שיכולים להיפסק בהליך הפלילי.

בין אם מדובר בהליך פלילי ובין אם מדובר בהליך אזרחי, מומלץ מאוד לפנות לעורך דין בהקדם. ההליכים האלו מורכבים, ואני ממליץ לכם להיעזר בעורך דין מומחה שמכיר אותם מקרוב. עזרה כזו יכולה לעזור לכם למצות את זכויותיכם, גם אם נפגעתן מאונס וגם אם אתם מואשמים שפגעתם.

הליך פלילי וענישה

עבירת האינוס נחשבת לעבירה חמורה מאוד, ואם מישהו מורשע בעבירה זו הוא צפוי לקבל עונשי מאסר כבדים של עד 16 שנים. במצבים אחרים שהחוק מגדיר כנסיבות מחמירות, העונש יכול להגיע גם ל-20 שנים.

לפי חוק העונשין ישנם חמישה מצבים שיכולים להיחשב כנסיבות מחמירות של אינוס:

  1. אם הנאנסת היא קטינה מתחת לגיל.
  2. אם האונס מתבצע תוך כדי או לאחר שהפוגע מאיים על האישה בנשק חם או קר.
  3. אם האונס גורם לפגיעה גופנית, נפשית או להריון.
  4. אם לפני, אחרי או בזמן האונס הפוגע מתעלל באישה.
  5. אם מדובר באונס קבוצתי, כלומר שיש אדם אחד נוסף או מספר אנשים נוספים שמשתתפים באונס או צופים בו.

הליך אזרחי ופיצויים

כמו שציינתי, נפגעת אונס יכולה גם לקבל פיצויים כספיים במסגרת הליך אזרחי. הפיצויים האלו יכולים להיות גבוהים מאוד, ולהגיע ליותר מרבע מיליון שקלים. סכום כסף זה לא יכול לתקן את העוול שנגרם לך, אבל יכול לעזור לך להשתקם, לעבור טיפולים רפואיים ונפשיים ולנסות לחזור לחיים לאחר פגיעה קשה כזו.

 

ייצוג משפטי בעבירות אינוס

עבירות האינוס הן עבירות קשות וחמורות, שמי שיורשע בהן צפוי לקבל עונשי מאסר כבדים וכן עונשים כספיים משמעותיים. בנוסף, מי שיורשע בהן יוגדר כאנס. ייצוג משפטי בעבירות אלו משמעותי ויכול לעזור לכם לקבל את הצדק לו אתם ראויים.

אם אתם מעורבים בעבירות אונס, אם נפגעתם או אם אתם מואשמים בעבירה, אני ממליץ לכם ליצור קשר עם משרד עו"ד אלעד שאול. אני מבטיח לכם שהפנייה תטופל בצורה המקצועית ביותר, באנושיות ובדיסקרטיות. כלל עורכי הדין במשרד שלנו מכירים את המערכת מבפנים ומבחוץ, כבוגרי הפרקליטות ויחידות המשפט המדיניות שקשורות בתחום.

אנחנו מזמינים אותם לפנות אלינו לקבלת ייעוץ ראשוני דיסקרטי, ללא כל התחייבות. אנחנו בטוחים שלאחר מכן תוכלו להבין טוב יותר מה כדאי לכם לעשות, כך שתוכלו לפעול בדרך הנכונה ביותר עבורכם.

הסכמה חופשית

מאמרים נוספים בנושאי עבירות מין
תביעות אזרחיות בגין עבירות מין

עבירות מין הן פגיעה קשה ומרחיקת לכת בזכויותיהם ובכבודם של קורבנותיהן. הן גורמות נזק פיזי ונפשי משמעותי ופוגעות בתחושת הביטחון והחופש של הקורבן. לצד ההליך

יחסי מין בין כהן דת ומאמין

יחסי מין בין כהן דת ומאמין מעוררים שאלות משפטיות, חברתיות ומוסריות מורכבות. מצד אחד, קיימת מערכת יחסים מיוחדת בין כהן דת למאמין, המבוססת על אמון

Picture of עורך דין אלעד שאול
עורך דין אלעד שאול
עורך דין אלעד שאול שותף מייסד במשרד עורכי דין אלעד שאול ושות', ונחשב אחד מעורכי הדין הפליליים המובילים בישראל בתחומי עבירות מין ומשפט פלילי. בוגר LL.B במשפטים מהפקולטה למשפטים של האוניברסיטה העברית בירושלים. יוצא פרקליטות מחוז תל-אביב, במסגרת עבודתו בפרקליטות טיפל בתיקים רבים של עבירות מין, הגיש כתבי אישום נגד חשודים בעבירות מין וייצג את מדינת ישראל כתובע בבית המשפט נגד עברייני מין. כיום עורך דין אלעד שאול וצוות עורכי הדין במשרד, מייצגים חשודים ונאשמים בעבירות מין ואף מתלוננות, מתלוננים וקורבנות עבירה. עו"ד שאול הוא מחלוצי עורכי הדין בתחום הסייבר-פלילי בישראל ונחשב לאחד המומחים הבולטים בתחום, בדגש על עבירות מין ברשת האינטרנט, סחיטה מינית ברשת והטרדה מינית באינטרנט. לתיאום פגישה או לשיחה ראשונית, השאירו פרטים או חייגו.
עו"ד עבירות מין אלעד שאול ברשתות החברתיות
Google ג גוגל
5.0
מבוסס על 112 ביקורות
js_loader
דילוג לתוכן