בדיקות רפואיות עלולות להיות פולשניות ובלתי נעימות. עם זאת, האמון המלא שאנו נותנים ברופאים מאפשר לנו להסכים לבדיקות אלו ואנו סומכים על הרופאים שכל מעשיהם יהיו לטובתנו ולטובת הטיפול בנו בלבד. מכיוון שכך, הטרדה מינית בבדיקה רפואית עלולה להיות חוויה טראומטית ושוברת אמון שתפגע עמוקות במוטרדת. המשיכו לקרוא וגלו מתי מתרחשת הטרדה מינית בבדיקה, איך לזהות הטרדה שכזו ומה העונשים עליה.
מתי קורית הטרדה מינית בבדיקה רפואית
הטרדה מינית בבדיקה רפואית קורית כאשר רופא מבצע מעשים במטופל, או מבקש מהמטופל בקשות, החורגות מהמסגרת ומהנחיצות הטיפולית והם נעשים לצרכים מיניים של המטפל. למשל, במקרים בהם רופא מבקש ממטופל להפשיל את מכנסיו שלא לצורך, קורית הטרדה מינית בבדיקה רפואית.
כמו כן, רופא שנגע במטופלת מבלי שהיה בכך צורך רפואי מובהק ומתוך מניעים מיניים, הטריד אותה מינית. אני מניח שהדברים לא מפתיעים במיוחד כאשר הם כתובים על הנייר, אולם במציאות ההבחנה בין טיפול נחוץ לבין הטרדה מינית בבדיקה רפואית אינה פשוטה כלל וכלל.
איך לזהות הטרדה מינית בבדיקה רפואית?
חשבו על עצמכם במהלך בדיקה רפואית סטנדרטית. הרופא מבקש מכם לפתוח את הפה, אולי לעלות על המשקל וכדומה. בנוסף, סביר בהחלט שהרופא יבקש מכם לשכב על המיטה בחדר הרופא ולפשוט את החולצה שלכם. בשלב זה, הרופא יבצע מספר בדיקות גופניות דוגמת בדיקת סטטוסקופ.
בדיקה שכזו אינה נחשבת, כמובן, להטרדה מינית. אולם מה אם בדיקת הסטטוסקופ לא הייתה נצרכת? איך תדעו אם הבדיקה מבוצעת לצרכים רפואיים בלבד או לצורך גירוי וסיפוק מיני מצדו של הרופא?
את התשובה לשאלות אלו, יש לחלק לשני חלקים. ראשית, ישנם מקרים בהם ההטרדה המינית ברורה יחסית. מגע ממושך, מבטים וכדומה יכולים להעיד על כך שלא מדובר בבדיקות שגרתיות אלא בהטרדה מינית בבדיקה רפואית. שנית, עליכם להפחית במידת מה את האמון שאתם נותנים ברופאים שלכם ולהיות ביקורתיים גם במהלך הבדיקה עצמה.
אל תתנו ליחסי התלות שלכם ברופא להשפיע על כושר השיפוט שלכם, ואם טיפול גורם לכם לחוש שלא בנוח, אמרו זאת לרופא המטפל. על פי רוב, האינטואיציות שלכם ביחס להטרדות מיניות בבדיקות רפואיות יהיו נכונות, בתנאי שאתם ערניים מספיק ומודעים לכך שהטרדות מיניות יכולות להתרחש גם על ידי רופאים במסגרת טיפול.
במידה שנפגעתם מהטרדה מינית בבדיקה רפואית, עברו תחילה לרופא מטפל אחר. בשום פנים ואופן אל תמשיכו להגיע לאותו רופא שפגע בכם. לאחר מכן, צרו קשר עם עורך דין להטרדות מיניות. פתיחה בהליכים כנגד הרופא לא תסייע רק לכם אלא לכל המטופלים העתידיים של אותו רופא, העומדים אף הם בסכנת הטרדה מינית.
הטרדה מינית אצל גניקולוג
מבין כל הרופאים, הרופא אצלו החשש להטרדות מיניות בבדיקות רפואיות הוא הגבוה ביותר, הינו הגניקולוג. גניקולוג הוא רופא נשים המתעסק באיברי המים הנשיים ובבריאותם. מתוקף עבודתו, הגניקולוג נדרש לבצע באופן תדיר בדיקות פולשניות בנרתיק, להסתכל עליו וכדומה. אצל גניקולוג, ההפרדה בין הפן המקצועי לכל רגש אישי שהוא, קריטית בצורה יוצאת דופן.
לצערנו הרב, גניקולוגים שהטרידו מינית מטופלות יש לא מעט. לכן, אם הרגשתן לא בנוח בבדיקה, הבעיה היא ככל הנראה לא בכן, אלא בגניקולוג. כמובן שייתכנו מקרים בהם הגניקולוג עשה מה שהיה עליו לעשות, אולם בהחלט יכול להיות שהוא הטריד אתכן מינית.
מכיוון שכך, פנו בזריזות לעורך דין המתמחה בתחום וספרו לו במדויק את שאירע. ככל שעורך הדין יסבור כי אכן קרתה פה הטרדה מינית בבדיקה רפואית, עורך הדין יפתח בהליכים כנגד הגניקולוג.
הוכחת הטרדה מינית בטיפול
ייתכן שאתן תוהות כיצד ניתן להוכיח הטרדה מינית בטיפול. חשוב לדעת כי על רופאים מוטלת חובה לתעד את הטיפולים שלהם. במידה שמגע כלשהו או בקשה להתפשטות הושמטה מדו"ח הטיפול, מתעורר מייד חשד להטרדה מינית בטיפול.
במקרים בהם ההטרדה לא הושמטה, עורך הדין יגייס חוות דעת של רופא מומחה מאותו התחום, שיסביר כי המעשה לא היה נדרש לצורך הטיפול ולא נעשה לצרכים רפואיים. כך, ישתכנע בית המשפט כי מדובר בהטרדה מינית. אני אדגיש כי הוכחת הטרדה מינית בעזרת חוות דעת של רופא מומחה, אינה עניין פשוט כלל וכלל.
הרופא יעמוד לחקירה על חוות הדעת שלו, עורכי הדין מטעם ההגנה ינסו לקעקע את מהימנותו וכן להוכיח כי אין בדברים שהוא אומר כדי לבסס הטרדה מינית מצדו של הרופא המטפל. לאור זאת, חשוב מאוד שגם להגנה יהיה עורך דין מהשורה הראשונה המתמחה בייצוג נפגעות עבירה, כדי שיצליח לבנות תיק שלם כנגד הרופא המטפל בעוולת הטרדה מינית בבדיקה רפואית.
הטרדה מינית בבדיקה רפואית – פיצויים ועונשים
נפגעות הטרדה מינית בבדיקה רפואית זכאיות לתבוע פיצויים מהרופא שפגע בהן. על פי החוק למניעת הטרדות מיניות, ביכולתן לתבוע סכום של 120 אלף שקלים לכל היותר, מבלי שיצטרכו להוכיח שנגרם להן נזק כלשהו מההטרדה. בית המשפט יפסוק פיצויים בהתאם לחומרת ההטרדה המינית. זאת, בניגוד לרוב תביעות הפיצויים, בהם בית המשפט פוסק פיצויים בהתאם לנזק שאירע.
ככל שאף נגרם לנפגעות נזק בעקבות ההטרדה המינית, הן יוכלו לתבוע סכומים גבוהים יותר. הוכחת נזקים וכימות נזקים שנגרמו עקב הטרדה מינית הם עסק מורכב ויש לקחת זאת בחשבון בזמן הגשת התביעה. אציין כי נפגעות יכולות לבחור שלא להגיש תביעה נפרדת כנגד הרופא שהטריד אותן, אלא לדרוש פיצויים לנפגעות עבירה במסגרת ההליך הפלילי.
גם שם הן יהיו זכאיות לפיצויים ללא הוכחת נזק, אולם הפיצויים יתקבלו בכפוף להרשעה בעבירת ההטרדה. אני רוצה להבהיר נקודה חשובה – כדי לזכות בתביעה אזרחית, יש להוכיח את הטענה שלכם ב-51%, כלומר שרוב הסיכויים יהיו, לדעת בית המשפט, שהצדק איתכם.
מנגד, הרשעה פלילית מחייבת הוכחה מעל לכל ספק סביר, ב-95%. לכן, ייתכן בהחלט שנפגעות תוכלנה לקבל פיצויים במסגרת הליך אזרחי אך לא בהליך פלילי, שכן הראיות לא יספיקו כדי להרשיע את הרופא בעבירת ההטרדה אך הן כן יספיקו כדי להטות את מאזן ההסתברויות לטובתן.
יש לדעת כי במסגרת ההליך הפלילי, אם הרופא ימצא אשם בהטרדה מינית, בית המשפט יוכל לגזור עליו שנתיים מאסר. אולם רופאים המיוצגים על ידי עורכי דין מומחים בתחום מצליחים, על פי רוב, להקל על עונשם ולקבל עונשים מתונים יותר.
משרד עו"ד אלעד שאול
מעורבים בתיקי הטרדה מינית בבדיקה רפואית? זקוקים לייעוץ וייצוג משפטי? אנו במשרד עו"ד אלעד שאול נשמח לסייע לכם. המשרד מתמחה בתיקי עבירות מין באופן כללי ובתיקי הטרדה מינית באופן ספציפי ובעל ניסיון עשיר בייצוג בתיקים אלו. פנו אלינו לקביעת ייעוץ ראשוני ללא התחייבות ותוך שמירה על דיסקרטיות מלאה.