העבודה היא חלק מהותי משגרת החיים של כולנו, ואך טבעי הדבר שכולנו נרגיש בטוחים ומוגנים במהלך יום העבודה שלנו. לצערנו, תופעת ההטרדות המיניות לא פסחה על מקומות העבודה. במקרה שחוויתם הטרדה מינית במקום עבודתכם, הרי שעומדת לכם הזכות להגיש תביעה ולדרוש פיצויים על הטרדה מינית בעבודה בהתאם.
הטרדה מינית במקום העבודה
תופעת ההטרדות המיניות היא לצערנו תופעה שכיחה למדי, היכולה להתרחש במגוון סיטואציות ומקומות שונים. איסור ההטרדה המינית מוגן בחוק למניעת הטרדה מינית, הכולל תחתיו מגוון התנהגויות ואמירות העלולות להתפרש כהטרדה מינית וזאת במידה ומתקיימים שני העקרונות המרכזיים הבאים: הישנות ההתייחסות המטרידה והבעת אי הסכמה של המוטרד.
הטרדה מינית יכולה כאמור להתרחש בכל מקום, כאשר אחד המקומות השכיחים בהם היא מתרחשת היא במקום העבודה, בו אנחנו מבלים לרוב את מרבית שעות היממה. הטרדה מינית במקום העבודה יכולה להתרחש הן על ידי קולגות, חברי צוות ועמיתים אחרים לעבודה והן על ידי מנהלים וגורמים אחרים בעלי סמכות, מקרים המוכרים גם בשם ניצול יחסי מרות.
הטרדה מינית וניצול יחסי מרות במקום העבודה
ניצול יחסי מרות במקום העבודה בין גורם בעל סמכות (אחראי, ראש צוות, מנהל וכדומה) לבין עובדיו, מתייחסים לאפשרות של אותו גורם בעל סמכות לנצל לרעה את תפקידו ויכולתו להשפיע, באופן ישיר או עקיף, על עתידו המקצועי או התעסוקתי של העובד וכאשר מדובר בניצול לצורך קבלת טובות הנאה מיניות, הרי שמדובר בהטרדה מינית לכל דבר ועניין.
על פי קוד ההתנהגות המקובל והמצופה ממנהלים במקום עבודתם, ראוי להימנע מיחסים אינטימיים עם העובדים וככל ואלו אכן מתקיימים, יש לנקוט באמצעים הבאים:
חובת דיווח
על הצד הבכיר בקשר לדווח בזמן אמת לממונים עליו אודות הקשר הרומנטי.
ניתוק והרחקה
על הממונה או ההנהלה לפעול ככל שביכולתם בכדי לנתק ולהרחיק את הקשר המקצועי שבין המנהל לעובד.
בירור קיומה של הטרדה מינית
על המעסיק מוטלת האחריות לברר האם התרחשה הטרדה מינית בקשר, מתוך כוונה לשלול אותה ואת השלכותיה האפשריות על מקום העבודה.
הטרדה מינית במקום העבודה – למי מתלוננים?
הטרדה מינית בכלל והטרדה מינית במקום העבודה היא רגע בהחלט לא נעים, המותיר אותנו מבולבלים וחסרי אונים. במידה וחוויתם הטרדה מינית במקום העבודה, יש להפנות את התלונה לגורם האחראי במקום העבודה על נושא ההטרדות המיניות, כאשר פרטי הקשר וכל תהליך ההתנהלות המקובל בעת הגשת התלונה צריכים להיות מפורטים בתקנון למניעת הטרדה מינית, תקנות אשר צריך להיות מפורסם במקום גלוי לעין במקום העבודה.
הטרדה מינית במקום העבודה – מה תפקידו של הממונה על הנושא?
על פי התקנות למניעת הטרדה מינית במקום העבודה, תפקידו של הממונה על הנושא במקום העבודה הוא:
- עדכון המתלונן באשר לאופן הטיפול בתלונה.
- בירור מעמיק של התלונה מול כלל הגורמים הרלוונטיים תוך שמירה על כבודם ופרטיותם של המעורבים.
- לפעול ככל הניתן להרחקה בין הצדדים המעורבים.
- להגיש למעסיק סיכום בכתב של התלונה והמלצות להמשך טיפול.
מה ההבדל בין חיזור לגיטימי להטרדה מינית?
מטבע הדברים, במקום העבודה אנחנו יוצרים קשרים חברתיים, אשר לעיתים מתפתחים לכדי קשרים רומנטיים. כיצד אם כן ניתן להבדיל בין חיזור לגיטימי להטרדה מינית? התשובה לשאלה זו היא אובייקטיבית והיא נמדדת לרוב על פי מבחן "האדם הסביר" (כיצד אדם נורמטיבי היה אמור להתנהג) והסיטואציה הנדונה.
הגשת תביעה ודרישת פיצויים על הטרדה מינית בעבודה
הטרדה מינית במקום העבודה היא העבירה בעלת אופי פלילי וכן אזרחי. בשל כך, ניתן להגיש תביעה פלילית וכן אזרחית כנגד הגורם המטריד ולדרוש פיצויים בהתאם. את התביעה יש להגיש לבית המשפט המחוזי או השלום וזאת בהתאם לסך הפיצויים המשוער בכתב התביעה, כאשר תביעה במסגרת סדר הדין האזרחי תוגש בבית הדין האזורי לעבודה.
כך או כך, את תביעת הפיצויים על הטרדה מינית במקום העבודה מומלץ להגיש עם משרד עו"ד מקצועי ומנוסה בתחום – משרד עורכי דין אלעד שאול ושות ועל מנת למקסם ולייעל את עבודתו של עורך הדין בתהליך ביסוס הראיות ובניית תשתית מוצקה שתתמוך בטענותיכם, חשוב ומומלץ לאסוף ולשמור את כלל הראיות והתיעודים הרלוונטיים למקרה – הקלטות, צילומים, תיעוד התכתבויות, מסמכים רפואיים רלוונטיים ככל ונגרמו לכם נזקים מההטרדה וכל חומר רלוונטי אחר.
מה גובה פיצויים על הטרדה מינית בעבודה שניתן לקבל?
כעיקרון, שאלת גובה פיצויים על הטרדה מינית במקום העבודה היא מאוד אינדיווידואלית ותלויה בפרטי המקרה והנזק שנגרם. עם זאת, אחד המאפיינים הייחודיים של תביעת פיצויים על הטרדה מינית בעבודה הוא היכולת של בית הדין לעבודה לפסוק פיצויים עד לסך של 120,000 ₪ לטובת הנפגע וזאת גם מבלי להוכיח שנגרם נזק.
את הפיצויים הללו ניתן לתבוע הן מהמטריד עצמו והן ממקום העבודה באופן נפרד, כאשר לעניין תביעת מקום העבודה, יידרש להוכיח כי מקום העבודה לא נקט באמצעים הסבירים למניעת מעשי ההטרדה ו/או לא טיפל כראוי בתלונות הנוגעות להטרדה המינית. כמו כן, ככל ומדובר במעשי הטרדה נפרדים, ניתן יהיה לתבוע את מלוא הפיצוי הכספי בגין כל מעשה הטרדה.
תביעת פיצויים על הטרדה מינית בעבודה עם עורך דין עבירות מין
תהליך תביעת פיצויים על הטרדה מינית בעבודה הוא תהליך מורכב ומאתגר, הן מבחינת ההתמודדות הנפשית והן מהבחינה המשפטית – בירוקרטית ובכדי לצלוח את התהליך בצורה מיטבית, חשוב שיהיה לצידנו עורך דין מקצועי ומיומן בתחום, אשר באמצעות הידע, הניסיון וההיכרות המעמיקה את מערכת המשפט, יוכל לסייע לנו למקסם את הפיצויים המגיעים לנו. במסגרת ניסיוננו רב השנים בתביעות הטרדה מינית, אנחנו מסוגלים להעניק לך את התוצאות המיטביות שיביאו לפיצויים מקסימליים המגיעים לך על פי חוק.