אונס קבוצתי הוא מעשה חמור מאוד שמוגדר כעבירה פלילית. עבירת אונס קבוצתי היא חלק מקבוצת עבירות האינוס אותן אפשר למצוא בסעיף 345 לחוק העונשין. הסעיף מגדיר מה נחשב אונס ומה נחשב לאונס בנסיבות מחמירות, למשל אונס קבוצתי. על עבירות אינוס בנסיבות מחמירות ניתן לתת עונשי מאסר גבוהים יותר שמגיעים עד ל-20 שנים, ובנוסף ניתן להחליט שהפוגעים ישלמו למי שנאנסה פיצויים גבוהים.
בשביל להבין מהו אונס קבוצתי חשוב להבין גם מה נחשב לאונס, ומה החוק מגדיר כנסיבות של אונס קבוצתי. לפעמים לקרוא את החוק באופן עצמאי זה לא מספיק, ולכן אני ממליץ לכם לקרוא את המאמר הבא. אם אתם מעורבים בעבירות אינוס ובפרט בעבירות אונס קבוצתי, תוכלו להבין מה כדאי לכם לעשות ומה המשמעות של המצב שבו אתם נמצאים.
אונס קבוצתי: הגדרה
עבירת האונס הקבוצתי נמצאת בסעיף 345(ב)(5) בחוק העונשין, כחלק מספר עבירות שנחשבות לאינוס חמור יותר. הסעיף מגדיר שאם אדם אונס אישה בנוכחות עוד בן אדם או עוד מספר בני אדם. זה לא משנה אם האנשים האחרים גם מבצעים את האונס או רק צופים בו, מסייעים לביצוע האונס או מעודדים, בכל אחד מהמקרים האלה המצב עשוי להיחשב כאונס קבוצתי.
בשנים האחרונות אנחנו שומעים על יותר ויותר מקרים של אונס קבוצתי. האונס בשומרת, האונס באילת, פרשת האונס בקפריסין וכן עוד. המקרים האלו חמורים מאוד. אבל בשביל להבין מה זה אונס קבוצתי צריך להבין קודם מה מוגדר כאונס לפי החוק. חשוב להדגיש שעבירת האונס הקבוצתי היא עבירה חמורה יותר, שמוגדרת באופן כללי כאונס בנסיבות מחמירות. כלומר, מישהו מבצע אונס אבל הנסיבות חמורות יותר, ובהתאם לכך גם הענישה חמורה יותר.
מה זה אונס?
עבירות האונס, או לפי לשון החוק עבירות האינוס, מתייחסות למצבים שבהם עדם בועל אישה שלא בהסכמתה החופשית. הכוונה היא שמי שמקיים יחסי מין עם אישה בלי שהיא הסכימה, נגד רצונה, עובר על עבירה זו. בעילה לפי החוק היא לא רק יחסי מין, אלא גם החדרת כל איבר מאיברי הגוף או חפץ כלשהו לאיבר המין של האישה. מי שמבצע אונס, צפוי לקבל עונש מאסר של עד 16 שנים ובנוסף ייתכן גם שהוא יצטרך לשלם פיצוים כספיים למי שנפגעה ממנו.
הסכמה חופשית
החוק מגדיר שבשביל שיחסי מין ייחשבו לאונס, צריכה להיות העדר הסכמה. הכוונה היא שכל עוד איזה הסכמה שהתקבלה באופן פוזיטיבי, בצורה אקטיבית, המעשה יכול להיחשב לאונס.
בעבר האונס הוגדר כתקיפה והיה מוגבל רק למצבים שבהם הופעל כוח על אישה. אישה שנפגעה הייתה צריכה להראות שהתנגדה למעשה. בשנים האחרונות החוק הורחב ודרישת ההסכמה נוספה. שינוי זה מלמד על ההבנה שגם במצב שבו אישה לא מתנגדת יכול להיות בניגוד לרצונה. לפעמים מישהי לא מצליחה להתנגד, בין אם היא קפאה או פחדה. מצבים אלה יותר קשים להוכחה, אך הם חמורים וקשים לא פחות.
מקרים שיחשבו לאונס למרות שהייתה הסכמה
ישנם מספר מצבים שבהם למרות שהייתה הסכמה ייחשבו לאונס. קודם כל, קיום יחסי מין עם קטינה מתחת לגיל 14 ייחשב לאונס, ואין חשיבות לשאלה האם הקטינה הסכימה לכך או לא. הדבר נובע מהרעיון שהחוק משקף, לפיו קטינה צעירה מכדי להבין את המשמעות של יחסי מין ואת ההשלכות של המעשים.
מצב נוסף הוא אונס במרמה. אדם שמרמה אישה בשביל לקבל את הסכמתה, בעצם קיבל הסכמה למשהו אחר. למשל, אדם שמשקר לגבי זהותו ומציג את עצמו כמישהו אחר. האישה צריכה להראות שאם הייתה יודעת את האמת, לא הייתה מסכימה לקיים אתו יחסי מין.
סיטואציות נוספות קשורות לקיום יחסי מין עם אישה שנמצאת תחת השפעה אלכוהול או סמים וכתוצאה מכך לא יכולה להבין באמת את המצב ולתת הסכמה. הדבר נכון גם לניצול אישה עם מחלת נפש או מצב מנטלי אחר שעשוי לפגוע בשיקול הדעת שלה.
אונס קבוצתי ואונס בנסיבות מחמירות
החוק מתייחס לחמישה מקרים שבהם האונס ייחשב לאונס בנסיבות מחמירות, אז יש ענישה גבוהה יותר של עד 20 שנות מאסר וכן פיצויים כספיים. נסיבות שייחשבו לנסיבות מחמירות:
- אונס של קטינה מתחת לגיל 16.
- אונס שמתבצע תוך איום בנשק קר או חם.
- מצבים שבהם האונס גורם לפגיעות גופניות, נפשיות או להריון.
- מקרים שבהם האנס מתעלל באישה זמן המעשה או לפניו או לאחריו.
- אונס קבוצתי, כלומר מקרים שבהם אדם אונס אישה ועוד מישהו או מספר אנשים משתתפים במעשה או נמצאים במקום.
ענישה והמשפט הפלילי
כמו שאתם רואים, אונס קבוצתי הוא אחת מהנסיבות המחמירות שמוגדרות בחוק. מקרים אלו הם מאוד קשים וחמורים, וכל מי ששותף בהם יכול לקבל עונשי מאסר שונים כתלות בחומרת המעשים ובמידת ההשתתפות שלו. מי שנפגעת ממקרה כזה, יכולה להגיש תלונה למשטרה כנגד כל אחד ממי שפגע בה והיה שותף במעשים. המשטרה יכולה להחליט האם להמשיך בחקירה ולאחר מכן גם להגיש תביעה פלילית.
מי שמעורב בתיק כזה יכול להיות מואשם בעבירות שונות. למשל, יכול להיות שכתב האישום יהיה בנוגע לאונס בנסיבות מחמירות, כמו שהסברתי במאמר הזה. בנוסף, יתכן שמי שסייע או עודד את האונס יואשם בעבירות סיוע או שידול. בדרך כלל עונשי המאסר על עבירות אלו נמוכים יותר, אבל מדובר עדיין בעבירות חמורות מאוד.
עבירות האונס הקבוצתי נחשבות לחמורות מאוד, וגם מי שעזר או השתתף או צפה יכול לקבל ענישה גבוהה מאוד. בנוסף לכך הוא ייחשב כאנס ויתמודד עם ההשלכות החברתיות של מצב כזה.
פיצויים והמשפט האזרחי
אפשרות נוספת למי שנפגעה ממקרה קשה כזה היא הגשת תביעה אזרחית. במסגרת תביעה זו, תוכלי לקבל פיצויים גבוהים אף יותר ממה שאפשר בהליך פלילי. הפיצויים לא ישנו את המקרה הנורא שקרה אבל כן יוכלו לעוזר לך בשיקום ובטיפול.
ההליך האזרחי הוא הליך נזיקי, ומי שבוחרת להגיש תביעה בהליך זה צריכה להוכיח שנגרם לה נזק. המשמעות היא שאם את מגישה תביעה כזו, תצטרכי כנראה להגיש חוות דעת מסוימות של מומחים, למשל פסיכולוגים או רופאים, שיוכלו להראות את הנזק שנגרם לך מהפגיעה הקשה הזו. ככל שיוכח שהנזק גבוה יותר, כך סביר יותר שיפסקו פיצויים גבוהים יותר.
ייצוג משפטי בעבירות אונס קבוצתי
אם אתם מעורבים בתיקים שקשורים לאונס קבוצתי מומלץ מאוד להיעזר בעורך דין מומחה לייצוג משפטי. ייצוג כזה יכול לעזור לכם למצות את זכויותיכם בצורה הטובה ביותר. בין אם נפגעת ואת צריכה סיוע בהבנת התהליך והאפשרויות שעומדות בפנייך, ובין אם אתם מעורבים בתיק בצורה אחרת. ייצוג נכון יעזור לכם לקבל את הצדק לו אתם ראויים.
תיקי אונס קבוצתי לרוב הם מורכבים מאוד ויש להם השלכות קשות על כל המעורבים בהם. אנחנו מזמינים אותכם לפנות אלינו, משרד עו"ד שאול. כלל עורכי הדין אצלנו מכירים את המערכת מבחוץ ומבפנים. כולם מומחים בתחום, בוגרי הפרקליטות ושאר יחידות משפט שקשורות בנושא. אנחנו מתחייבים שפנייתכם תטופל בצורה דיסקרטית, מקצועית ואנושית.